Ä°lgili resim
floorball ile ilgili görsel sonucu












Oyunun Kuralları



1. SAHA 

101      Sahanın boyutları

102      Saha üzerindeki işaretler

103      Kale kafesleri

104      Oyuncu değiştirme bölgeleri

105      Sekreterlik ve ceza koltukları (sıraları)

106      Sahanın teftişi


2. OYUN SÜRESİ

201      Asıl oyun süresi

202      Mola

203      Uzatma süresi

204      Uzatma süresi bitiminde penaltı atışları

3. KATILIMCILAR

301      Oyuncular

302      Oyuncu değişikliği

303      Kaleciler için özel yönetmelikler

304      Takım kaptanları için özel yönetmelikler

305      Takım kadrosu

306      Hakemler

307      Sekreterlik

4.  DONANIMLAR

401      Oyuncuların giysileri

402      Hakemlerin giysileri

403      Özel kaleci donanımlar

404      Özel takım kaptanı donanımları

405      Kişisel donanımlar

406      Top

407      Sopa

408      Hakemlerin donanımları

409      Sekreterlik donanımları

410      Donanımların kontrolü


5. SABİT DURUMLAR

501      Sabit durumlar için genel yönetmelikler

502      Başlama vuruşu (802)

503      Başlama vuruşuna yol açan olaylar

504      Taç vuruşu (803)

505      Taç vuruşuna yol açan olaylar

506      Serbest vuruş (804)

507      Serbest vuruşa yol açan suçlar

508      Penaltı atışı (806)

509      Gecikmeli penaltı atışı (807)

510      Penaltı atışına yol açan suçlar

6. CEZALAR

601      Cezalar hakkında genel yönetmelikler

602      Sıra cezası

603      2 dakika sıra cezası

604      Gecikmeli ceza

605      2 dakika sıra cezasına yol açan  suçlar

606      5 dakika sıra cezası

607      5 dakika sıra cezasına yol açan suçlar

608      Kişisel ceza

609      10 dakika kişisel ceza

610      2 dakika sıra cezası + 10 dakika

611      Maç cezası

612      Maç cezası 1

613      Maç cezası 1’e yol açan suçlar

614      Maç cezası 2

615      Maç cezası 2’ye yol açan suçlar

616      Maç cezası 3

617      Maç cezası 3’e yol açan suçlar

618      Bir penaltı atışına ilişkin cezalar

7.         GOLLER

701      Kabul edilen goller

702      Doğru atılan goller

703      Yanlış atılan goller


8.         SONUÇ İŞARETLERİ (801-811)

9.         SUÇ İŞARETLERİ (901-925)

10.       SAHANIN RESMİ


OYUNUN ŞARTLARI


Floorball iki takım arasındaki bir maç şeklinde oynanacaktır. Oyunun hedefi, kuralların sınırları dahilinde oynarken rakip takımdan daha fazla gol atmaktır. Tercihen, floorball kapalı mekanda idari makamın onayladığı bir alanda sert ve düz bir zeminde oynanmalıdır.

1.  SAHA (alan)

          Sahanın boyutları

·         Köşeleri yuvarlanmış olmak üzere sahanın boyutları 40 m x 20 m olacak ve IFF tarafından onaylı bir çitle (örneğin tahtadan) çevrilerek uygun şekilde işaretlenecektir. Saha, ebatları “uzunluğu x genişliği” belirtmek üzere, dikdörtgen olacaktır. İzin verilen en küçük saha 36 m x 18 m, en büyük saha ise 44 m x 22 m’dir.


Ä°lgili resim

          


Saha üzerindeki işaretler

·         Saha üzerindeki tüm işaretlemeler 4-5 cm genişliğinde iyi görülebilir bir renkte çizgilerle yapılacaktır. Orta çizgi ile orta nokta işaretlenecektir. Orta çizgi sahanın kısa kenarlarına paralel olacak ve sahayı eşit büyüklükte iki yarıya ayıracaktır.  Kale alanları 4 m x 5 m olacak ve sahanın kısa kenarlarından 2.85 m mesafede işaretlenecektir. 1 m x 2.5 m ebatlı kaleci alanları kale alanlarının arka çizgilerinin 0.65 m önünde olacaktır. Kaleci alanı ebatları, çizgiler dâhil, “uzunluğu x genişliği” belirtmek üzere, dikdörtgen olacaktır. Kaleci alanları sahanın uzun kenarlarına göre merkezde bulunacaktır. Kaleci alanlarının arka çizgileri aynı zamanda kale çizgisi görevi yapacaktır. Kale direkleri için işaretler kaleci alanlarının arka çizgisi üzerine ve işaretler arasında 1.6 m kalacak şekilde yapılacaktır. Kale çizgileri sahanın uzun kenarlarına göre merkezde bulunacaktır. Kale direği işaretleri ya kaleci alanı arka çizgisinde aralıklar veya kaleci alanı arka çizgisine dikey kısa çizgilerle yapılacaktır. Başlama vuruşu noktaları orta çizgi üzerinde ve kale çizgilerinin sanal uzantıları üzerinde sahanın uzun kenarlarından 1.5 m mesafede olmak üzere çapları 30 cm’yi aşmaksızın yapılacaktır. Başlama vuruşu noktaları çaprazlar şeklinde işaretlenecektir. Orta çizgi üzerindeki noktalar sanal olabilir.



floorball area ile ilgili görsel sonucu



          Kale kafesleri
·         IFF onaylı ve buna göre işaretlenmiş kale kafesleri belirtilen işaretlere direklerle konacaktır. Kale kafeslerinin açıkağızları orta noktaya bakacaktır.

 Oyuncu değiştirme bölgeleri

·            10 m uzunluğundaki oyuncu değiştirme bölgeleri sahanın uzun kenarları boyunca orta çizgiden 5 m mesafede işaretlenecek ve oyuncuların oturma yerleri de buna dahil olacaktır. Oyuncu değiştirme bölgeleri çitin her iki tarafına işaretlenecektir. Oyuncu değiştirme bölgesinin çitten ölçülen genişliği 3 m'yi geçmeyecektir. Oyuncu oturma yerleri çitten uygun bir mesafeye yerleştirilecek ve her birinde 19 kişilik yer bulunacaktır. Oyuncu değiştirme bölgeleri farklı bir renk kullanılarak oyun alanının üzerine de işaretlenebilir.


         Sekreterlik ve ceza koltukları (sıraları)
·         Orta çizgide oyuncu değiştirme bölgelerinin karşısında ceza sıraları bulunan bir sekreterlik bulunacaktır. Sekreterlik ve ceza sıraları çitten uygun bir mesafeye konacaktır. Her bir takım için sekreterliğin iki yanına yerleştirilmiş ayrı ceza sıraları bulunacaktır. Her bir ceza sırasında en az iki kişilik yer bulunacaktır. Sekreterlik ve ceza sıralarının yerleştirilmesi konusunda idari makam tarafından bir istisna yapılabilir. O takdirde ceza koltuğu ile oyuncu oturma yeri arasında en az 2 m’lik bir mesafe olmalıdır.



           Sahanın teftişi

·         Hakemler maçtan önce erken bir aşamada sahayı kontrol edecek ve kusurların düzeltilmesini sağlayacaklardır.Tüm kusurlar rapor edilecektir. Maçı organize eden taraf kusurların düzeltilmesinden ve maç sırasında çitin düzgün durumda tutulmasından sorumlu olacaktır. Tehlikeli her nesne kaldırılacak veya üstleri yumuşatılacaktır.

2.  OYUN SÜRESİ

          Asıl oyun süresi

·         Asıl oyun süresi 3 x 20 dakika olacak,  10 dakikalık 2 ara ile ve her aradan sonra takımlar yer değiştireceklerdir. Ancak idari makam tarafından kabul edilirse, istisna olarak 2 x 15 dakikadan az olmamak kaydıyla daha kısa oyun süresi olabilir ve/veya daha kısa aralar verilebilir. Takımlar yer değiştirirken oyuncu değiştirme bölgeleri de değişecektir. Ev sahibi takım maçtan önce erken bir aşamada kendi yerini seçecektir. Her yeni dönem orta noktada başlama vuruşuyla başlayacaktır. Her dönemin sonunda, otomatik olmadığı takdirde, sekreterlik bir bitiş düdüğü veya uygun bir sesli cihaz sağlamaktan sorumludur. Ara süresi dönem bitişinde derhal başlayacaktır. Aradan sonra takımlar sahaya zamanında gelerek oyuna devam etmekten sorumludur. Hakemler sahanın bir tarafının daha iyi olduğuna hükmederse, takımlar üçüncü dönemin yarısından sonra yer değiştirecek, ancak buna üçüncü dönem başlamadan önce karar verilecektir. Bu şekilde bir yer değiştirme olması halinde, oyun orta noktada bir başlama vuruşuyla başlayacaktır. Oyun süresi fiili süre olacaktır.
-        Fiili oyun süresi oyun hakem düdüğüyle her durdurulmasında zamanın durdurulup oyuna başlandığında zamanın da tekrar başlatılması anlamındadır. Oyunun olağanüstü şekilde kesilmesi halinde hakem düdüğü 3 defa çalınacaktır. Olağanüstü kesintilerin neler olduğuna hakemler karar vermekle beraber, bunlara daima topta hasar durumu, çitin yıkılması, yaralanmalar, donanımların ölçülmesi, sahada izinsiz kimselerin veya nesnelerin varlığı, ışıkların kısmen veya tamamen sönmesi, ve bitiş düdüğünün yanlışlıkla çalınması gibi durumlar dahil olacaktır.
-              Çitin yıkılması halinde, top yıkılan yere yaklaşıncaya kadar oyun durdurulmayacaktır. Yaralanma durumlarında, oyun sadece ciddi yaralanma kuşkusu olması veya yaralı oyuncunun oyunu doğrudan etkilemesi halinde durdurulacaktır.
-               İdari makam istisna olarak fiili zaman kullanılmamasına izin verebilir ve bu durumda oyun süresi sadece bir gol, ceza, penaltı atışı ve mola için veya hakemin olağanüstü bir kesinti belirtip üç defa düdüğünü çalması üzerine durdurulacaktır. Asıl oyun süresinin son 3 dakikası daima fiili zaman olacaktır.
-                  Penaltı atışı sırasında oyun süresi durdurulacaktır.  

Mola

·                    Maç sırasında her iki takım da bir tane mola hakkına sahip olacak ve ara oyun durur durmaz üçlü bir düdükle belirtilecektir.
·         Molalar, goller ve penaltı atışları dahil (yalnız sınırlı uzatma süresinden sonraki penaltı atışları hariç), her hangi bir zamanda, ancak sadece takım kaptanı veya takım kadrosunun bir üyesi tarafından istenebilir. Bir kesinti sırasında istenen bir mola derhal verilecektir, ancak hakemler bunun rakip takımın durumunu olumsuz etkileyeceğini düşündükleri takdirde, mola bir sonraki kesintide verilecektir. İstenen bir mola daima verilecek, ancak takım gol sonrasında mola isteğini geri alabilecektir. Mola hakemin ilave düdük çalmasıyla ve takımlar oyuncu değiştirme yerlerinde, hakemler ise sekreterlikteyken başlayacaktır. 30 saniyeden sonra ikinci ilave düdük molanın bitişini gösterecektir. Bir moladan sonra oyun kesintiye neyin neden olduğuna göre başlayacaktır. Cezalı bir oyuncu molaya katılamaz.

Uzatma süresi

·                 Bir maçın galibini kararlaştırmak lazımsa ve maç beraberlikle biterse, oyun zamanı 10 dakikalık bir uzatma süresiyle takımlardan biri gol atıncaya kadar uzatılacaktır. Uzatma verilmeden önce takımların iki dakika araya hakkı olacak ancak sahada yer değiştirilmeyecektir. Uzatma süresinde de asıl oyun süresinde kullanılan zaman başlama ve durma kuralları geçerli olacaktır. Uzatma süresi dönemlere ayrılmamıştır. Asıl oyun süresinden sonra kalan ceza süresi uzatma sırasında da devam etmelidir. Eğer skor sınırlı uzatma süresinin sonunda hala aynıysa, maçın sonucuna penaltı atışları karar verecektir.

Uzatma süresi bitiminde penaltı atışları

·              Her takımdan beşer adet saha oyuncusu birer penaltı atışı yapacaktır. Bundan sonra skor hala aynı ise, aynı oyuncular, oyunun sonucu kesinleşinceye kadar birer atış daha yapacaktır.
-          Penaltı atışları sırası, her atıştan sonra öbür takıma geçecek şeklinde yapılacaktır. Hangi kalenin kullanılacağına hakemler karar verecek ve takım kaptanları arasında bir çekiliş yapacaklardır. Çekilişi kazanan, hangi takımın penaltı atışlarını başlatacağına karar verecektir. Takım kaptanı veya bir takım üyesi hakemler ve sekreterliğe oyuncuların numaralarıyla hangi sırayla penaltı atışı yapacaklarını yazılı olarak bildirecektir. Penaltı atışlarının kesinlikle not edilen sırayla yapılmasından hakemler sorumlulardır.
-          Penaltı atışları sırasında kesin bir sonuç elde edilir edilmez, maç bitecek ve kazanan takım bir fazla golle kazanmış olarak kabul edilecektir. İlk beşer penaltı atışı sırasında takımlardan biri rakip takımın geriye kalan penaltı atış haklarından daha fazla golle önde olduğu takdirde kesin sonuç alınmış sayılacaktır. Olabilecek fazladan penaltı atışları sırasında, eşit sayıda atış yapan takımlardan, rakip takımdan bir fazla gol atan takım kesin galip sayılacaktır. Fazladan penaltı atışları normal penaltı atışlarındaki sırayla yapılmak zorunda değildir, ancak bir oyuncu takımındaki tüm diğer oyuncular ikinci atışlarını tamamlamadan üçüncü atışını yapmamalıdır, vesaire.
-          Maç cezası olmayan cezalı bir oyuncu penaltı atışlarına katılabilir. Listedeki bir oyuncu penaltı atışları sırasında cezalı duruma düşerse, takım kaptanı halen listede bulunmayan bir başka saha oyuncusunu seçerek cezayı yapanın yerine koyacaktır. Eğer kaleci penaltı atışları sırasında cezalı duruma düşerse, yerini yedek kaleci alacaktır. Yedek bir kaleci bulunmaması halinde, ilgili takıma listede bulunmayan bir oyuncuyu uygun bir şekilde donatması için en fazla 3 dakika verilecek, ancak bu süre ısınma için kullanılamayacaktır. Yeni kaleci oyun kayıtlarına geçirilecek ve değişme süresi not edilecektir. Beş adet saha oyuncusu çıkaramayan bir takıma ancak listeli oyuncu sayısı kadar penaltı atış hakkı verilecektir. Aynı durum olabilecek fazladan penaltı atışları için de geçerli olacaktır.

3.  KATILIMCILAR

Oyuncular

·         Her takımın maksimum 20 oyuncu kullanmasına izin verilecektir. Bunlar maç kayıtlarına not edilecektir. Oyuncular saha oyuncusu veya kaleci olabilir. Maç kayıtlarına geçirilen oyuncular dışında hiçbir oyuncu maça katılamaz ve kendi oyuncu değiştirme bölgesinde bulunamaz.

·         Oyun sırasında her iki takımdan en fazla 6 oyuncu (kaleci dahil) veya 6 saha oyuncusu aynı anda sahada bulunabilir.
·         Hakemlerin maçı başlatması için her takımdan en az beş saha oyucusu ile düzgün donatılmış bir kaleci sahada olmak zorunda, aksi takdirde maçın sonucu suçsuz takım lehine 5-0 kabul edilir. Oyun sırasında her takım en az dört oyuncuyla oynayabilmelidir, aksi takdirde maç durdurulur ve maçın sonucu suçsuz takım lehine 5-0 veya o andaki sonuç kazanan için daha avantajlıysa, bu durum suçsuz takım için sonuç olarak kabul edilir.

Oyuncu değişikliği

·            Maç sırasında her zaman ve sınırsız sayıda oyuncu değişikliği yapılabilir. Tüm oyuncu değişiklikleri takımın kendi oyuncu değiştirme bölgesinde yapılacaktır. Yedek bir oyuncu sahaya girmeden önce, oyunu terk eden oyuncunun çiti geçmiş veya geçmekte olması gereklidir. Sahadan kendi yedek oyuncu bölgesinin dışında bir yere çıkan sakat bir oyuncu oyun kesilinceye kadar değiştirilemez.

Kaleciler için özel yönetmelikler

·         Tüm kaleciler oyun kayıtlarına geçirilecektir. Kayıt marj bölümüne bir “G” harfi koyarak yapılacaktır. Kaleci olarak kaydedilen bir oyuncu aynı oyun içinde eline sopa alarak saha oyuncusu şeklinde oynayamaz. Her hangi bir takımın sakatlık veya ceza nedeniyle kalecisini bir saha oyucusuyla değiştirmesi gerektiği takdirde, uygun bir oyuncuyu donatması için en fazla 3 dakika verilecek, ancak bu süre ısınma için kullanılamayacaktır. Yeni kaleci oyun kayıtlarına geçirilecek ve değişme zamanı not edilecektir.
·             Bir kaleci oyun sırasında kale alanından tamamen çıktığı takdirde, yerine dönünceye kadar oyun sopası bulunmayan bir saha oyuncusu olarak kabul edilecektir. Bu kural, kalecinin topu yine oyuna atışı için geçerli değildir. Bir kaleci ancak vücudunun hiçbir kısmı kale alanına temas etmediği zaman kale alanından tamamen çıkmış sayılır. Ancak, kaleci kendi kale alanı içinde zıplayabilir. Çizgiler kale alanına aittir.

Takım kaptanları için özel yönetmelikler

·         Her takımın bir takım kaptanı olacak ve o oyun kayıtlarına geçirilecektir. Kayıt  marj bölümüne bir “C” harfi koyarak yapılacaktır. Takım kaptanının değiştirilmesi yalnız sakatlık, hastalık veya maç cezası aldığı takdirde olacak ve bu zamanıyla beraber oyun kayıtlarına geçirilecektir. Değiştirilmiş olan bir takım kaptanı aynı oyun sırasında takım kaptanı görevini yeniden alamaz.  Hakemlerle sadece takım kaptanı konuşabilir. Ayrıca bunlara yardımcı olmakla yükümlüdür.
·         Takım kaptanı hakemlerle konuştuğu zaman, bu belli bir takım koşullara göre yapılacaktır. Ceza almış bir takım kaptanı, hakemler kendisine hitap etmedikçe, hakemlerle konuşma hakkını kaybeder ve takım kadrosunun mola isteğinde bulunması hariç, o takımın hakemlerle konuşacak imkânı kalmaz. Hakem bunu gerekli görürse, konuşmalar sahada değil, koridorlarda olacak, asla hakemlerin soyunma odasında olmaz.

Takım kadrosu

·          Her takım en fazla 5 adet takım kadrosunu maç kayıtlarına alabilir. Maç kayıtlarında not edilenlerden başka hiçbir kimse kendi oyuncu değiştirme bölgesinde bulunamaz. Bir mola verilmesi hariç, takım kadrosunun bir üyesi hakemin izni olmadan oyun sahasına girmemelidir. Bütün antrenörlük takımın kendi oyuncu değiştirme bölgesinden yapılacaktır. Maçtan önce bir takım kadrosu üyesi maç kayıtlarını imzalayacak. Maç başladığından sonra hiçbir düzeltme yapılmayacaktır, oyuncuların numaralarındaki olabilecek düzeltmeler hariç. Takım kadrosu üyelerinden biri aynı zamanda oyuncu olarak da kaydedildiği takdirde, oyuncu değiştirme bölgesindeki suçlar bakımından belirsiz durumlarda, daima ilk önce bir oyuncu olarak kabul edilecektir.

Hakemler

·         Maç iki adet eşit şekilde yetkili hakem tarafından yönetilip kontrol edilecektir. Hakemler, maçın kurallara göre devam etmesi konusunda açık bir risk olması halinde maçı durdurma hakkına sahiptir.

Sekreterlik

·         Bir sekreterlik bulunacaktır. Sekreterlik tarafsız olacak ve maç kayıtlarından, zamanlamadan ve olası konuşmacılık görevlerinden sorumlu olacaktır.

4.  DONANIMLAR

Oyuncuların giysileri

·         Tüm saha oyuncuları, jarse, şort ve diz boyu çoraptan oluşan üniformalar giyecektir. Kadınlar şortların yerinde, kısa etekler veya gömlekten ve etekten oluşan tek parçalı giysiler giyebilirler. Bir takımın tüm saha oyuncuları tam olarak aynı üniformaları giyecektir. Bir takımın üniforması her türlü renk birleşimi olabilir, ancak jarseler gri olmayacaktır. Hakemin takımların üniformalarıyla ayırt edilemediğine karar vermesi halinde, misafir takım üniforma değiştirmek zorundadır. Çoraplar dizlere kadar çekilecek, karşılıklı eşit olacak ve eğer idari makam öyle karar verirse, takımlar arasında ayırt edilebilir olacaktır.
·         Tüm kaleciler jarse ve uzun pantolon giyecektir.
·         Tüm jarselerde numara bulunacaktır. Takımların jarselerinin göğüs ve sırtlarına iyi görülebilen Arap rakamlarıyla farklı tam rakamlar yazılacaktır. Sırttaki rakam en az 200 mm yükseklikte, göğüsteki rakam ise en az 70 mm yükseklikte olacaktır. Jarselerdeki rakamlar 1 ile 99 (bunlar dahil) arasında olabilir, 1 rakamı ancak saha oyuncuları için kullanılamaz. Numarası maç kayıtlarına göre yazılmamış olan bir oyuncu oyuna katılırsa, maç kayıtları düzeltilecek ve suç idari makama bildirilecektir.
·         Tüm oyuncular ayakkabı giyecektir. Ayakkabılar kapalı salon spor modeli olacaktır. Ayakkabıların dışında çoraplara izin verilmez. Her hangi bir oyuncu oyun sırasında bir ya da her iki ayakkabısını kaybederse, bir sonraki kesintiye kadar oynayabilir.

Hakemlerin giysileri

·            Hakemler jarse, siyah şort ve diz boyu siyah çorap giyecektir. Hakemlerin üniformalarında aynı renk birleşimi bulunacaktır.

Özel kaleci donanımları

·                 Kaleci sopa taşımamalıdır. Kaleci IFF onaylı ve buna göre işaretlenmiş bir yüz maskesi takacaktır. Bu sadece saha içinde oyun sırasında gereklidir. Maskeye, boyamak dışında, her türlü müdahale yasaktır.
·               Kaleci her türlü koruyucu donanım kullanabilir, ancak bunlarda kaleyi kapatmaya yönelik parçalar bulunmamalıdır. Kask ve ince eldivenler kullanılabilir. Her türlü yapışkan veya sürtünme yaratıcı madde yasaktır. Kalenin üstünde veya içinde hiçbir nesne bulundurulmamalıdır. Kaleci kendi vücudunun dışında daha fazlasını örten herhangi koruyucu donanım kullanamaz, örneğin omuzların büyüklüğünü büyüten koruyucu donanım.


floorball player clothing ile ilgili görsel sonucu


         Özel takım kaptanı donanımları
·            Takım kaptanı bir kol bandı giyecektir. Kol bandı kolda iyi görülebilen şekilde takılacak. Kol bandı olarak seloteyp vb. kullanmak yasaktır. Yanlış kol bandı idari makama bildirilecektir.

Kişisel donanımlar

·               Oyuncularda yaralanmaya yol açabilecek kişisel donanımlar bulunmamalıdır. Kişisel donanımlara koruyucu ve tıbbi donanımlar, saat, küpe vs. dahildir. Neyin tehlikeli olabileceğine hakemler karar verir. Tüm koruyucu donanımlar, mümkünse, giysilerin altında bulunmalıdır. Düğümsüz ve elastik kafa bantları dışında hiçbir baş giysisi kullanılamaz. Saha oyuncuları için her türlü uzun tayt yasaktır. İstisnalara yalnız idari makam tarafından yazılı bir dilek üzerine izin verilecek.

Top

·         Top IFF onaylı ve buna göre işaretlenmiş olacaktır. Topun yüzeyi tek renkli olacak, ama renk flüoresan olmayacaktır. Aynı şekilde, topun içindeki renk de flüoresan olmayacaktır.
floorball ball ile ilgili görsel sonucu

Sopa

·         Sopa IFF onaylı ve buna göre işaretlenmiş olacaktır. Kısaltmak dışında, şafta her türlü müdahale yasaktır. Şafta tutma işaretinin üstünden bant sarılabilir, ancak resmi işaretler kapatılamaz.
·         Kanat kısmı keskin olmayacak ve kanca kısmı 30 mm’yi aşmayacaktır. Eğriltmek dışında kanada her türlü müdahale yasaktır. Kanca kanadın iç tarafındaki en yüksek nokta ile sopanın oturduğu düz yüzey arasındaki mesafe olarak ölçülecektir. Kanat değiştirilebilecek eğer yeni kanat şaftla kabul edilirse ve şaftla aynı marka olursa, ancak yeni kanat zayıflatılmayacaktır. Kanatla şaft arasındaki bağlantı yerini bantlamak mümkün olup, kanadın görünen yüzeyinin 10 mm’den fazlası kapanmayacaktır.

floorball stick ile ilgili görsel sonucu

Hakemlerin donanımları

·             Hakemler orta boy plastik düdük, ölçme cihazları ve kırmızı kartlarla donatılacaktır. İdari makam istisna olarak başka tip düdüklere izin verebilir.


Sekreterlik donanımları

·              Sekreterlik sorumluluklarının gerektirdiği her türlü donanıma sahip olacaktır.

Donanımların kontrolü

·             Tüm donanımların kontrolü ve ölçülmesi hakkında hakemler karar verecektir. İnceleme maçtan önce ve maç sırasında yapılacaktır. Kusurlu sopalar dahil (ama sopanın kancasının ölçülmesi hariç), maçtan önce veya maç sırasında ortaya çıkan yanlış donanımlar ilgili oyuncu tarafından düzeltilecek, ancak bundan sonra oyuna başlayabilecek veya devam edebilecektir. Oyuncuların üniformaları ve takım kaptanlarının kol bantlarıyla ilgili suçlar her takım için maç başına birden fazla cezaya yol açmayacaktır. Ancak, her türlü yanlış donanım rapor edilecektir. Ölçüm sırasında takım kaptanları ve donanımı ölçülen oyuncu dışında hiçbir oyuncu sekreterlikte bulunamaz. Ölçümden sonra oyun kesintiye neyin neden olduğuna göre devam edecektir.  
·         Takım kaptanı bir kancanın ölçülmesini veya şaftla kanadın birleşiminin kontrolünü isteyebilir. Takım kaptanı rakip takımın donanımlarının doğru olmadığını hakemlere belirtme hakkına sahiptir, ancak, böyle bir durumda her hangi bir şey yapılmasına hakemler karar verirler. Ölçüm veya şaftla kanadın birleşiminin kontrolü her hangi bir zamanda istenebilir, fakat oyun kesintisine kadar yapılamaz. Bir kesinti sırasında bir kontrol istenirse, hakemin kanısınca rakip takımın durumunu olumsuz etkilemeyeceği sürece, gollerle ve penaltı atışlarıyla ilgili olanlar dahil derhal yapılır. Aksi halde ise bir sonraki kesintide yapılır. Hakemler bir takım kaptanının isteği üzerine kancayı veya şaftla kanadın birleşimini kontrol etmekle yükümlü olmakla beraber, takım başına bir kesintide sadece bir kontrole izin verilir. Ölçüm sırasında takım kaptanları ve donanımı kontrol edilen oyuncu dışında hiçbir oyuncu sekreterlikte bulunamaz. Ölçümden sonra oyun kesintiye neyin neden olduğuna göre devam edecektir.


5.  SABİT DURUMLAR

Sabit durumlar için genel yönetmelikler

·                Bir oyun kesintiye uğradıktan sonra oyun kesintiye neyin neden olduğuna göre, sabit bir durumla devam edecektir.  Sabit durumlar başlama vuruşu, taç vuruşu, serbest vuruş ve penaltı atışıdır.
·     Hakemler sabit durum için bir düdük çalacak, yönlendirici işaretleri gösterecek ve yerini işaretleyecektir. Topla, düdük çalındıktan sonra hareket etmiyorsa ve doğru konumdaysa, oynamaya devam edilebilir. Hakem önce bir sonuç işareti sonrada olası bir suç işareti gösterebilir. Suç işareti her zaman cezalar ve penaltı atışları için kullanılacak, başka durumlarda ise ancak gerekli görüldüğü takdirde kullanılacaktır. Hakemlerin kanısınca oyun etkilenmemişse, topun tamamen hareketsiz ya da, bir taç vuruşu veya serbest vuruş sırasında tam olarak doğru yerde olması gerekmeyecektir. 
·         Sabit bir durum gereksiz yere geciktirilmemelidir. Gereksiz geciktirmenin ne olduğuna hakemler karar vereceklerdir. Sabit bir durum geciktirildiği takdirde, hakemler müdahale etmeden önce, mümkünse, oyuncuyu uyaracaklardır.


       Başlama vuruşu (802)

·              Yeni bir dönemin başında ve doğru atılan bir golü teyit etmek için, orta noktada bir başlama vuruşu yapılacaktır. Uzatma süresinde, veya maçı kararlaştıran penaltı atışı olarak, veya bir dönemin bitişiyle birlikte atılan goller başlama vuruşuyla teyit edilmeyecektir. Orta noktada bir başlama vuruşu yapıldığında, her iki takım kendilerine ait yarı sahada bulunacaktır.
·            Oyun durdurulduğu ve her iki takımada taç vuruşu, serbest vuruş veya penaltı atışı verilemediğinde, oyun yeniden başlama vuruşuyla başlayacaktır.Oyun durduğunda top nerede olduğuna göre oraya en yakın başlama noktasında başlama vuruşuyla başlatılacaktır. Başlama vuruşuna katılan oyuncular dışındaki tüm oyuncular, hakemlerin ikazı gerekmeden, sopaları dahil toptan en az 3 m uzakta yer alacaktır. Başlama vuruşundan önce takımların hazır olduğunu ve oyuncuların yerlerini aldığını kontrol etmek hakemlerin görevidir.
·              Başlama vuruşu her iki takımdan birer saha oyuncusuyla yapılacaktır. Oyuncular rakip takımın kısa kenarına doğru bakacak ve oyun başlamadan önce fiziksel temas olmayacaktır. Ayaklar orta çizgiye dik olarak basacaktır. Her iki oyuncunun iki ayağı orta çizgiden aynı mesafede olacaktır. Sopalar iki elle ve eller tutma işaretinin üstünde olarak normal şekilde tutulacaktır. Kanatlar topun her iki yanında ve topa dokunmaksızın orta çizgiye dik olarak tutulacaktır. Normal tutuş oyuncunun sopayı normal oyun sırasında tutuşu anlamındadır. Savunma yapan takımın oyuncusu sopasını topun hangi tarafına koyacağına karar verecektir. Başlama vuruşu orta noktada yapılıyorsa, seçimi misafir takım yapacaktır. Top kanatların merkezlerinde olacaktır. Başlama vuruşuna katılan bir oyuncu hakemlerin talimatlarına uymadığı takdirde, başlama vuruşuna sahada bulunan bir diğer oyuncu katılacaktır.             Başlama vuruşu yapılmadan önce vuruşa katılan(lar)ın değiştirilmesiyle ilgili bir anlaşmazlık olması halinde, önce misafir takım oyuncusunu değiştirecektir.Top başlama vuruşundan doğrudan kaleye girebilir.


Ä°lgili resim

Başlama vuruşuna yol açan olaylar

·         Topun kasıtsız olarak hasarlanması. Topun doğru oynanabilecek durumda olmaması. Hakemler oyunu durdurmadan önce oyunculara topla oynamaları için makul bir fırsat vereceklerdir. Çitin bazı bölümlerinin ayrılmaları ve topun bu yere yaklaşması.
·         Kale kafesinin yerinden kasıtsız olarak oynaması ve makul bir süre içinde yerine konamaması. Mümkün olduğu düşünüldüğü anda kaleyi yerine geri koymak kalecinin görevidir. Ciddi bir sakatlığın olması veya sakatlanan oyuncunun oyunu doğrudan etkilemesi. Ciddi sakatlığın ne olduğuna hakemler karar verecektir, ancak böyle bir kuşku olması halinde oyun derhal durdurulacaktır.
·               Oyun sırasında olağanüstü bir hal olması. Olağanüstü halin ne olduğuna hakemler karar verecektir, ancak bunlara sahada izinsiz kimselerin veya nesnelerin varlığı, ışıkların kısmen veya tamamen sönmesi, bitiş düdüğünün yanlışlıkla çalınması ve topun bir hakeme çarparak oyun üzerinde ciddi bir etki yapması halleri daima dahil olacaktır.
·            Serbest vuruş vermeyi gerektiren bir suç olmadığı halde bir golün kabul edilmemesi. Buna topun kale çizgisini önden geçmeden kaleye girmesi durumu dahildir. Bir penaltı atışında gol olmaması. Buna penaltı atışının doğru yapılmaması durumu dahildir.
·          Suçlu takım topu kazanıp kontrolünü ele geçirdiği için gecikmeli bir ceza olması. Buna hakemlerin kanısınca suçsuz takımın zaman harcamaya çalışıyor olması durumu dahildir. Oyunla ilgili olmayan fakat oyun sırasında yapılan veya fark edilen bir suç için ceza verilmesi. Buna cezalı bir oyuncunun cezası sona ermeden veya bitmeden sahaya girmesi durumu dahildir.
·             Hakemlerin bir taç vuruşunun veya serbest vuruşun yönüne karar verememeleri. Buna her iki takım oyuncularının da eşzamanlı olarak suç işlemesi durumu dahildir.  Hakemlerin kararının yanlış olduğu sayılması. Buna bir takımın kalecisiz oynamasıyla hakemlerin fazla oyuncular varmış diye yanlışlıktan düdük çalması durumu dahildir.


        Taç vuruşu (803)

·            Top sahadan çıktığında suçsuz takıma bir taç vuruşu verilecektir. Suçlu takım, top sahadan çıkmadan önce bir oyuncusu veya donanımının topa son temas ettiği kabul edilen takımdır. Buna bir oyuncunun topu kale kafesinden çıkarmak için topa dokunmadan fileye vurması da dahildir.
·         Taç vuruşu topun sahadan çıktığı yerden, çite 1.5 m mesafede fakat kale çizgilerinin sanal uzantılarının arkasına geçmeden, yapılacaktır. Hakemlerin kanısınca oyunun etkilenmediği takdirde, topun tamamen durmuş veya tam doğru yerinde olması gerekmez. Bir takım için çite 1.5 m’den daha az bir mesafede taç vuruşu yapmak daha avantajlıysa, buna izin verilecektir. Kale çizgilerinin sanal uzantılarının arkasındaki bir taç vuruşu en yakın başlama vuruşu noktasından yapılacaktır. Top tavana veya sahanın üstünde bir nesneye değdiği takdirde, taç vuruşu çitten 1.5 m mesafede ve orta çizgiye aynı uzaklıktan yapılacaktır.
·         Rakip oyuncular, hakemin ikazı gerekmeden, derhal sopaları dahil toptan en az 3 m uzakta yer alacakt. Taç vuruşunu yapan oyuncu rakip oyuncuların yerlerini almalarını beklemek zorunda değildir, ancak rakip oyuncuların doğru bir şekilde yerlerini almaya çalışırken topla oynamaları hakemin müdahale etmesine yol açmaz.
·           Top sopayla oynanacaktır. Topa temiz vurulacak, sürüklenmeyecek, zıplatılmayacak veya sopayla kaldırılmayacaktır.Taç vuruşunu yapan oyuncu top başka bir oyuncuya veya başka bir oyuncunun donanımına çarpmadan önce topa tekrar dokunamaz.Taç vuruşu doğrudan kaleye girebilir.

Taç vuruşuna yol açan olaylar

·         Topun çitten dışarı çıkması, tavana veya sahanın üstündeki her hangi bir nesneye vurması.

         Serbest vuruş (804)

·                  Serbest vuruşa yol açan suç işlendiği zaman, suçsuz takıma bir serbest vuruş verilecektir. Serbest vuruşa yol açan suç durumlarında, ne zaman mümkünse, avantaj kuralı uygulanacaktır.Avantaj kuralı bir suç işlendikten sonra suçsuz takımın topu hala kontrol ediyor olması ve bu durum bir serbest vuruştan daha avantajlı ise oyuna devam etme fırsatına sahip olmaları anlamındadır. Avantaj oynandığı ve suçsuz takım topun kontrolünü kaybettiği için oyun durdurulduğu takdirde, bunun sonucu serbest vuruş orijinal suçun işlendiği yerden yapılacaktır
·           Serbest vuruş suç işlendiği yerde yapılacak ancak kale çizgilerinin sanal uzantılarının arkasından veya kaleci alanına 3.5 m mesafeden daha yakından yapılmayacaktır. Hakemlerin kanısınca oyun etkilenmediği takdirde, topun tamamen durmuş veya tam doğru yerinde olması gerekmez. Çite 1.5 m’den az mesafedeki bir serbest vuruş bu mesafeden yapılabilir. Kale çizgilerinin sanal uzantılarının arkasındaki bir serbest vuruş en yakın başlama vuruşu noktasından yapılacaktır. Kaleci alanına 3.5 m’den az mesafedeki bir serbest vuruş, kale çizgisinin orta noktasından suçun işlendiği noktadan geçerek sanal bir çizgi boyunca kaleci alanının dış çizgisinden 3.5 m mesafesine götürülecektir, böylece baraj için 0.5 metrelik bir yer olacak, barajdan serbest vuruş noktasına 3 m olacaktır. Bu durumda savunma yapan takım her zaman kendi kaleci alanının hemen dışında bir baraj kurma hakkına sahip olacaktır. Saldıran takım bunu önlediği veya buna engel olduğu takdirde, savunan takıma bir serbest vuruş verilecektir. Saldıran takım savunan takımın baraj kurmasını beklemek zorunda olmadığı gibi oyuncularını barajın önüne koyma hakkına da sahiptir.
·         Rakip oyuncular, hakemin ikazı gerekmeden, derhal sopaları dahil toptan en az 3 m uzakta yer alacaktır.Serbest vuruşu yapan oyuncu rakip oyuncuların yerlerini almalarını beklemek zorunda değildir, ancak rakip oyuncuların doğru bir şekilde yerlerini almaya çalışırken topla oynamaları hakemin müdahale etmesine yol açmaz.
·         Top sopayla oynanacaktır. Topa iyice vurulacak, sürüklenmeyecek, zıplatılmayacak veya sopayla kaldırılmayacaktır. Serbest vuruşu yapan oyuncu top başka bir oyuncuya veya başka bir oyuncunun donanımına çarpmadan önce topa tekrar dokunamaz. Serbest vuruş doğrudan kaleye girebilir.

Serbest vuruşa yol açan suçlar

·            Bir oyuncunun rakip oyuncunun sopasına vurması ve tekme atması, onun sopasını basması ve kaldırması, veya rakip oyuncuyu ya da onun sopasını tutması. (901, 902, 903, 910, 912) Hakemlerin kanısınca bir oyuncu rakip oyuncunun sopasına vurmaktan önce topu oynarsa, hakemin müdahale etmesine yol açan bir suç sayılmaz.
·               Bir saha oyuncusunun topa vurmadan önce sopa kanadını geriye döndürürken veya topa vurduktan sonra ileri doğru savrulurken bel seviyesinden yukarı kaldırması. (904) Buna vurur gibi yapma durumu da dahildir. Yakınlarda başka oyuncu ve yaralanma riski olmadığı zamanlarda ileri doğru yukarıya savurmaya izin verilebilir. Bel seviyesi ayaktayken bel yüksekliği anlamındadır.
·               Bir saha oyuncusunun sopasının veya ayağının her hangi bir kısmını kullanarak diz seviyesinden yüksekte top oynaması veya oynamaya çalışması. (904, 913) Topun dizden yukarı bacakla durdurulması, tehlikeli kabul edilmediği sürece, diz seviyesinden yukarı oynamak sayılmaz. Diz seviyesi ayaktayken diz yüksekliği anlamındadır.
·        Bir saha oyuncusunun sopasını, ayağını veya bacağını rakip oyuncunun bacaklarının veya ayaklarının arasına sokması. (905)
·               Topu kontrol eden veya topa uzanmaya çalışan bir oyuncunun rakibini, omuz omuza hariç, başka şekillerde zorlaması veya ittirmesi. (907)
·         Topu kontrol eden, topa uzanmaya çalışan veya daha iyi bir pozisyona gelmeye çalışan bir oyuncunun geri, geri giderken bir rakibine çarpması veya rakibinin istediği yönde gitmesini engellemesi. (908, 911) Buna saldıran takımın kaleci alanından 3.5 m mesafe içinde verilen bir serbest vuruşta baraj kurulmasını önlemeye veya buna engel olmaya çalışması da dahildir.
·         Bir saha oyuncusunun topa tekmelerin arasında sopasına, başka bir oyuncuya veya başka bir oyuncunun donanımına değmeden önce iki defa tekme vurması. (912) Bu durum ancak hakemlerin oyuncunun topa iki defa kasıtlı olarak vurduğunu düşünmeleri halinde bir suç sayılacaktır. 
·             Bir saha oyuncusunun ayakla bir pas verdiği durumda aynı takımın başka bir oyuncunun bu pas’ı alması. (912) Bu durum ancak hakemlerin pasın kasıtlı olduğunu düşünmesi halinde bir suç sayılacaktır. Bir takım arkadaşından ayakla yapılan pas almaya, topu alma fırsatı olan bir rakip topu almadığı takdirde, izin verilebilir. Kaleciye ayakla atılan bir pas bir gol pozisyonu olacak kabul edilmez ve penaltı atışı verilmez.   
·         Bir saha oyuncusunun kaleci alanına girmesi. (914)
-           Saha oyuncuları hakemlerin kanısınca oyun etkilenmediği veya kalecinin hareketleri engellenmediği takdirde kaleci alanından geçebilir.
-          Eğer rakip takımın bir serbest vuruşu doğrudan kaleye attığı sırada savunan takımın bir saha oyuncusu kaleci alanının içindeyse, kale kafesindeyse veya kalenin yerinden oynatıldığı halinde, kale kafesinin normalde içinde bulunması gereken yerdeyse, daima bir penaltı atışı verilecektir.
-          Bir saha oyuncusu vücudunun her hangi bir kısmı kaleci alanının zeminine bastığı zaman kaleci alanı içinde kabul edilir. Sadece sopası kaleci alanı içinde bulunan bir saha oyuncusu kaleci alanı içinde kabul edilmez.  Çizgiler kaleci alanına aittir.
·         Bir saha oyuncusunun kasıtlı olarak rakip takımın kale kafesini yerinden oynatması. (914)
·         Bir saha oyuncusunun kalecinin atışını pasif olarak engellemesi. (915) Bu durum sadece saha oyuncusu kale alanı içindeyse veya kalecinin topun kontrolünü kazandığı noktadan ölçüldüğünde, kaleciye 3 m’den daha yakınsa bir suç sayılır. Pasif olarak terimi kasıtsız olarak veya hareket etmeyerek anlamındadır.
·         Bir saha oyuncusunun sıçrayarak topu durdurması. (916) Sıçrama, her iki ayağın yere temasını kaybetmesi anlamındadır. Koşmak sıçrama olarak kabul edilmez. Oyuncular topa dokunmadan üstünden atlayabilirler.
·             Bir saha oyuncusunun topla saha dışında oynaması. (suç işareti yok) Saha dışında terimi oyuncunun bir veya her iki ayağının saha dışında olması anlamındadır. Oyuncu değişikliği sırasında bir oyuncu topla dışarıdan oynadığı takdirde, bu sahada fazla oyuncunun varlığı olarak kabul edilecektir. Oyuncu değişikliği olmadan bir oyuncu topla oyuncu değiştirme bölgesinden oynadığı takdirde bu oyunu sabote etmek olarak kabul edilecektir. Bir oyuncu sahanın dışına çıkabilir ancak buradan topla oynayamaz.
·            Bir atış sırasında kalecinin kale alanından tamamen çıkması. (917) Bu durumda kaleci saha oyuncusu olarak kabul edilmez. Kaleci vücudunun hiçbir kısmı kale alanı zeminine değmediği zaman kale alanını terk etmiş sayılır. Kaleci topu bıraktığında atışını tamamlamış sayılır ve kale alanından bundan sonra çıktığı takdirde hakemin müdahale etmesine yol açmaz. Bu kural kalecinin topu kale alanı içinde yakalayıp ondan sonra bütün vücuduyla kale alanından kayması durumu için de geçerlidir. Çizgiler kale alanına aittir.
·         Kalecinin, topu elle veya ayakla orta çizginin üzerinden atması. (917) Bu durum sadece top orta çizgiyi geçmeden önce zemine, çite, bir diğer oyuncuya veya bir diğer oyuncunun donanımlarına dokunmadığı takdirde suç sayılacaktır. Topun tamamı orta çizgiyi geçmelidir.
·         Bir başlama vuruşunun, taç vuruşunun veya serbest vuruşun yanlış yapılması veya kasten geciktirilmesi. (918) Buna suçsuz takımın oyun durdurulduğunda topu ele geçirmesi, topun sürüklenmesi, zıplatılması veya sopayla kaldırılması dahildir. Bir taç vuruşu veya serbest vuruş yanlış yerden veya top tamamen durmadan yapıldığı takdirde tekrarlanabilir. Hakemlerin kanısınca oyun etkilenmediği takdirde, topun tamamen durmuş veya tam doğru yerde bulunması şart değildir.
·                 Kalecinin, topu 3 saniyeden fazla kontrol altında tutması. (924) Kaleci topu yere koyup tekrar aldığı takdirde bu durum topu devamlı kontrol ettiği olarak kabul edilir.
·         Kalecinin aynı takımdan bir saha oyuncusundan bir pas alması. (924) Bu durum sadece pas hakemlerin kanısınca kasıtlı ise bir suçtur. Almak terimi kalecinin topa elleriyle veya kollarıyla dokunması anlamındadır, kalecinin belki vücudunun başka her hangi bir kısmıyla topa dokunmasından veya onu bu şekilde durdurmasından sonra bile. Kaleci ancak kale alanının tamamen dışında olduğu ve bu nedenle bir saha oyuncusu sayıldığı durumlarda kendi takım arkadaşlarından pas alabilir. Kaleci kale alanından tamamen çıkarak topu durdurup tekrar kale alanına dönerek topu aldığı takdirde, bu kaleciye verilen bir pas olarak kabul edilmez. Kaleciye verilen bir pas bir gol pozisyonu olarak kabul edilmez ve penaltı atışı verilmez.
·                Oyunla ilgili olarak yapılan bir suç nedeniyle bir cezanın verilmesi. (ilgili suç kartı)
·         Bir oyuncunun oyunu geciktirmesi. (924) Buna bir saha oyuncusunun (saha zeminini veya kale kafesini kullanarak) zaman kazanmak için sahada veya kale yakınında rakibinin topa doğru bir şekilde ulaşamayacağı bir yerde ve şekilde durması dahildir. Müdahale edilmeden önce oyuncu mümkünse ikaz edilmelidir.

       Penaltı atışı (806)
·                Penaltı atışı gerektiren bir suç işlendiği zaman suçsuz takıma penaltı atışı verilir. Gecikmeli ceza sırasında veya ceza gerektiren bir suç nedeniyle bir takıma penaltı atışı verildiğinde, bir penaltı atışına ilişkin ceza kuralları da geçerli olacaktır. Penaltı atışı orta noktadan yapılacaktır.
·             Penaltı atışını yapan oyuncu ve savunmadaki kaleci dışındaki tüm oyuncular tüm penaltı atışı süresi boyunca kendilerine ait oyuncu değiştirme bölgesinde bulunacaktır. Penaltı atışı başlarken kaleci kale çizgisinde bulunacaktır. Kaleci bir saha oyuncusuyla değiştirilemez. Penaltı atışı sırasında kaleci bir suç işlerse, yeni bir penaltı atışı verilir ve hakemlerin ceza kararı uygulanır. Penaltı atışı sırasında suçlu takımın bir diğer oyuncusunun bir suç işlediği takdirde, yeni bir penaltı atışı verilir ve bu suç oyunu sabote etmek olarak kabul edilir.
·             Penaltı atışını yapan oyuncu topla sınırsız sayıda oynayabilir, ancak top bütün penaltı atışı sırasında ileri doğru hareket etmelidir. Kaleci topa dokunduğu anda penaltı atışını yapan oyuncu penaltı atışı sırasında tekrar topa dokunamaz.
·            Oyun süresi penaltı atışının tamamı boyunca durdurulacaktır. İleri doğru hareket orta çizgiden uzağa doğru hareket anlamındadır. Top önce kalenin ön yüzüne, sonra kaleciye vurursa ve bundan sonra kale çizgisini önden geçerse, gol verilecektir. Top penaltı atışının başlangıcında geri çekilirse, penaltı atışı durdurulup tekrar başlatılacaktır.
·         Penaltı atışıyla ilgili olarak 2 dakikalık bir sıra cezası verildiği takdirde, bu 2 dakikalık sıra cezası ancak penaltı atışı golle sonuçlanmadığı takdirde maç kayıtlarına geçecektir. Cezalı oyuncu penaltı atışı sırasında ceza sırasında oturacaktır.

Gecikmeli penaltı atışı (807)

·           Gecikmeli penaltı atışı suçsuz takım penaltı atışını gerektiren bir suçtan sonra hala topu kontrol ediyorsa ve bir gol pozisyonu hala devam etmekteyse uygulanacaktır. Gecikmeli ceza sırasında veya ceza gerektiren bir suç nedeniyle bir takıma gecikmeli penaltı atışı verildiğinde, bir penaltı atışına ilişkin ceza kuralları da geçerli olacaktır. Gecikmeli penaltı atışı bir cezaya yol açan bir suç nedeniyle, gecikmeli bir ceza halen devam etmekte olsa bile, ortaya çıkabilir.
·             Gecikmeli penaltı atışı, suçsuz takıma gol pozisyonu sona erinceye kadar yaptığı atağa devam etme şansı verilmesi anlamındadır. Gecikmeli penaltı atışı dönem veya maç bittikten sonra hala yapılacaktır. Suçsuz takım gecikmeli penaltı atışı sırasında doğru şekilde gol atarsa, gol sayılacak ve penaltı atışı iptal edilecektir. 

Penaltı atışına yol açan suçlar

·         Savunan takımın bir serbest vuruşa veya cezaya yol açan bir suç işlemesi nedeniyle bir gol pozisyonu kesildiği veya oluşması önlendiği zaman. (ilgili suç kartı) Gol pozisyonunun ne olduğuna hakemler karar verecektir. Kale alanındaki bir suç otomatik olarak penaltı atışına yol açmayacaktır.
-          Savunan takım bir gol pozisyonunda kale kafesini kasıtlı olarak yerinden oynatırsa veya sahada kasıtlı olarak fazla adam oynatırsa daima bir penaltı atışı verilecektir. Eğer rakip takımın bir serbest vuruşu doğrudan kaleye attığı sırada savunan takımın bir saha oyuncusu kaleci alanının içindeyse, kale kafesindeyse veya kalenin yerinden oynatıldığı halinde, kale kafesinin normalde içinde bulunması gereken yerdeyse, daima bir penaltı atışı verilecektir. 


6.  CEZALAR

Cezalar hakkında genel yönetmelikler

·             Ceza gerektiren bir suç yapıldığında suçlu cezalandırılacaktır. Hakemler suçluyu gösteremediği veya suç takım kadrosunun bir üyesi tarafından yapıldığı takdirde, takım kaptanı cezayı çekmesi için halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. Takım kaptanı bunu yapmayı reddettiği veya cezalı olduğu takdirde, oyuncuyu hakemler seçecektir. Verilen tüm cezalar maç kayıtlarına zaman, oyuncu numarası, ceza cinsi ve ceza nedeniyle birlikte girilecektir. Ceza oyunla ilgili olarak verilmişse, suçsuz takıma bir serbest vuruş verilecektir. Ceza oyunla ilgili olmayan bir nedenle verildiği takdirde, oyun bir başlama vuruşuyla devam edecektir. Ceza bir kesinti sırasında yapılan bir suç nedeniyle verilmişse, oyun kesintiye neyin neden olduğuna göre başlayacaktır. Cezalı bir takım kaptanı, hakemler kendisiyle konuşmadıkça hakemlerle konuşma hakkını kaybeder.
·                  Cezalı bir oyuncu tüm ceza süresi boyunca ceza sırasında oturacaktır.
-          Tüm cezalar maçın bitiminde bitecektir. Asıl oyun süresi içinde sona ermeyen cezalar uzatma süresinde de devam edecektir. Cezalı bir oyuncu, sekreterlik ve ceza sıralarının sahanın oyuncu değiştirme bölgeleri tarafında olması durumu hariç, orta çizginin kendi takımına ait olan tarafında kalacaktır. Asıl oyun süresinde cezalı bir oyuncu bir ara sırasında ceza sırasını terk edebilir. Cezalı bir oyuncu asıl oyun süresi ile uzatma süresi arasındaki arada ceza sırasını terk edemez. Cezalı bir oyuncu molalara katılamaz. Ceza süresi sona eren bir oyuncu, takımına verilen cezaların sayısı bunu imkânsız kılmadıkça veya sona eren ceza kişisel bir ceza olmadıkça, derhal ceza sırasını terk edecektir. Cezası sona eren bir kaleci ceza sırasını bir sonraki kesintiye kadar terk etmeyecektir.
-          Sakatlanan cezalı bir oyuncunun yerine cezalı olmayan bir diğer saha oyuncusu ceza sırasına gidebilir. Her iki oyuncu da maç kayıtlarına, ceza sırasında oturan oyuncunun numarası parantez içine yazılarak geçirilecektir. Sakatlanan oyuncu ceza süresi sona ermeden sahaya geri döndüğü takdirde, maç cezası 1 verilecektir.
-          Oyuncunun sahaya erken alınmasından sekreterlik sorumlu ise ve bu hata asıl ceza süresi bitmeden önce fark edildiği takdirde, oyuncu ceza sırasında kalmaya devam edecektir. İlave ceza süresi verilmeyecek ve oyuncu asıl ceza süresi sona erdiğinde sahaya geri dönecektir. 
·         Bir kaleci bir ya da daha fazla 2 dakika sıra cezası aldığı takdirde, takım kaptanı cezayı çekmesi için halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir.
·         5 dakika sıra cezası veya kişisel ceza alan bir kaleci cezayı kendisi çekecektir.
·         Bir kaleci, ceza çektiği sırasında veya 5 dakika sıra cezasıyla veya kişisel cezayla birlikte bir ya da daha fazla 2 dakika sıra cezası aldığı takdirde bu cezaları kendisi çekecektir. Kaleci cezayı kendisi çekerken yedek kaleci bulunmaması halinde, takıma bir saha oyuncusunu donatması için en fazla 3 dakika verilecek, ancak bu süre ısınma için kullanılamayacaktır. Yeni kaleci maç kayıtlarına girilecek ve değişme saati not edilecektir. Ceza süresi sona erdiğinde, kaleci sahaya ancak bir kesinti olduğunda geri dönecektir. Bu nedenle, takım kaptanı ceza sona erdiğinde sahaya geri dönebilmesi için ceza sırasına gitmek üzere daha halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. Maç kayıtlarına yalnız ceza alan kişi (yani, kaleci) girilecektir. Hakemler sekreterlikle birlikte ceza süresi oyun sırasında sona eren kalecinin oyunda bir kesinti olduğu zaman hemen ceza sırasını terk etmesine yardımcı olacaktır. 
·         Ceza süresi oyun süresine senkronize edilecektir.

Sıra cezası

·         Bir sıra cezası takımı etkileyeceğinden cezalı oyuncu cezalıyken sahaya onun yerine başka bir oyuncu alınmayacaktır.
·         Oyuncu başına birden fazla ve takım başına ikiden fazla sıra cezası aynı anda ölçülemez. Tüm sıra cezaları verildikleri sırayla ölçülecektir. Cezası ölçülemeyen bir oyuncu cezası verildiği andan itibaren ceza sırasında kalacaktır. Halen bir sıra cezası olan bir takıma aynı anda birden fazla ceza verildiği takdirde, hangi cezanın ilk olarak ölçüleceğine takım kaptanı karar verecektir. Bu durumda, daha kısa sıra cezaları uzunlardan daima daha önce ölçülecektir.
·         İkiden fazla oyuncusunun sıra cezası aldığı bir takımın hala sahada dört oyuncuyla oynama hakkı bulunacaktır. Takım ölçülecek ancak bir sıra cezası kalıncaya kadar dört oyuncuyla oynamaya devam edecektir. Sıra cezası bundan önce sona eren bir oyuncu, oyunda bir kesintiye kadar veya daha önce olması halinde, diğer sıra cezaları da sona ererek takımının ölçülecek bir tek sıra cezası kalıncaya kadar ceza sırasında kalacaktır. Bir takımdaki tüm oyuncular ceza sırasını sıra cezalarının sona erdiği sırayla terk edecek, ancak sahada kaç oyuncunun bulunabileceğiyle ilgili kurallara her zaman uyulacaktır. Hakemler sekreterlikle birlikte ceza süresi oyun sırasında sona eren oyuncunun oyunda bir kesinti olduğu zaman hemen ceza sırasını terk etmesine yardımcı olacaktır.
·         Sıra cezası olan bir oyuncu ceza gerektiren diğer suçlar işlediği takdirde, tüm cezalarını arka arkaya çekecektir. Bu durum ilk ceza süresi başlamış olsa da olmasa da geçerlidir. Bir sıra cezası başlamışsa ve aynı oyuncu bir daha ceza almışsa, ilk cezanın ölçülmesi bundan etkilenmeyecek ve yeni ceza verildiğinde bırakıldığı yerden devam edecektir.
-          Arka arkaya terimi oyuncunun ilk cezası sona erdiği veya bittiği anda, takımın ilk oyuncunun sıra cezaları arasında verilmiş ve henüz ölçülmemiş diğer sıra cezaları olmadığı sürece, ilk oyuncunun bir sonraki cezasının ölçülmeye başlaması anlamındadır.
-          Aynı oyuncuya sınırsız sayıda sıra cezası verilebilir. Bir oyuncu kişisel bir ceza aldığı takdirde, kişisel cezanın ölçümü başlamadan önce tüm diğer sıra cezalarının sona ermesi veya bitmesi gereklidir.
-          Kişisel cezalı bir oyuncu bu sırada bir de sıra cezası aldığı takdirde, geri kalan kişisel cezanın ölçümü, sıra cezasının ölçümünün yapılabildiği en erken andan itibaren ceza süresi sona erinceye veya bitinceye kadar, ertelenecektir. Takım kaptanı sıra cezası sona erdiğinde sahaya geri dönebilmesi için ceza sırasına gitmek üzere daha halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. Cezalı bir oyuncu maç cezası gerektiren bir suç işlediği takdirde, maç cezalarıyla ilgili kurallar da uygulanacaktır. 

     2 dakika sıra cezası
·            Rakip takım ölçülmekte olan 2 dakika sıra cezası sırasında gol attığı takdirde, rakip takım sahada daha az oyuncuyla oynamıyorsa veya takımlar eşit güçle oynamıyorsa, ceza bitecektir. Gol gecikmeli ceza sırasında veya ceza gerektiren bir suç nedeniyle penaltı atışı sonucu kaydedildiği takdirde ceza bitmeyecektir. Bu kural, bir penaltı atışıyla veya gecikmeli bir penaltı atışıyla bağlantılı olan 5 dakika sıra cezası için uygulanmayacak.    
·            Bir takımın birden fazla 2 dakika sıra cezası olduğu takdirde, bunlar verildiği sırayla bitecektir.

Gecikmeli ceza

·                Her ceza geciktirilebilir. Gecikmeli ceza, suçsuz takım cezayı gerektiren bir suçtan sonra hala topu kontrol ediyorsa uygulanacaktır. Gelişmekte olan bir gol pozisyonu hariç bir defada yalnız bir ceza geciktirilebilir; gelişmekte olan bir gol pozisyonunda ikinci bir ceza da geciktirilebilir.   
·         Bir penaltı atışı veya gecikmeli penaltı atışıyla ilgili olarak bir ya da daha fazla gecikmeli ceza verildiği takdirde, bir penaltı atışına ilişkin cezalar kuralları da uygulanacaktır.
·         Gecikmeli ceza, suçsuz takıma yaptığı atağa suçlu takım topun kontrolünü ele geçirinceye kadar veya oyun kesilinceye kadar devam etme şansı verilmesi anlamındadır. Gecikmeli bir ceza durumunda suçsuz takıma kalecisini bir saha oyuncusuyla değiştirerek hücuma devam etme fırsatı verilecektir. Gecikmeli ceza dönem veya maç sonundan sonra bile uygulanacaktır. Gecikmeli ceza suçlu takım topu alıp kontrol ettiği için uygulanıyorsa oyun başlama vuruşuyla devam edecektir.
-          Suçsuz takımın gecikmeli cezayı yapıcı hücum oyunu için kullanması gerekir. Hakemler takımın sadece vakit geçirmeye çalıştığını düşündüğü takdirde, oyuncular uyarılacaktır. Takım hala saldırmaya çalışmadığı takdirde oyun durdurulur ve gecikmeli ceza uygulanarak oyuna başlama vuruşuyla devam edilir.
-          Gecikmeli ceza bir kesinti nedeniyle uygulanıyorsa, oyun kesintinin nedenine göre devam edecektir. Gecikmeli bir ceza sırasında suçsuz takım doğru bir gol attığı takdirde, bu gol sayılacak ve takıma son verilen 2 dakika sıra cezası uygulanmayacaktır. Diğer cezalar bundan etkilenmeyecektir.
-          Suçlu takım gecikmeli bir ceza sırasında gol attığı takdirde, gol sayılmayacak ve oyuna başlama vuruşuyla devam edilecektir. Suçsuz takım kendi kalesine gol attığı takdirde, gol sayılacaktır.  

2 dakika sıra cezasına yol açan suçlar

·         Bir oyuncunun ciddi bir avantaj yakalamak için veya topa erişmeye hiç şansı yokken rakip oyuncunun sopasına vurması veya tekme atması, onun sopasını basması veya kaldırması veya rakip oyuncuyu ya da onun sopasını tutması. (901, 902, 903, 910, 912)
·         Bir oyuncunun ayağının veya sopasının herhangi bir parçasıyla bel seviyesinin üstünde top oynaması.  (904, 913) Bel seviyesi ayaktayken oyuncunun belinin yüksekliği anlamındadır.
·     Bir oyuncunun sopasıyla tehlikeli bir şekilde oynaması. (904) Buna sopayı ileri veya geri kontrolsüz şekilde savurmak veya sopayı rakibin kafasının üstüne, rakip için tehlikeli veya rahatsız edici olacak şekilde kaldırmak dahildir.
·         Bir oyuncunun rakibini çite veya kale kafesine ittirmesi. (907)
·         Bir oyuncunun rakibini tutup durdurması veya ona çelme atması. (909)
·      Bir takım kaptanının bir kancanın ölçülmesini veya şaftla kanadın birleşiminin kontrolünü istemesi üzerine kontrol edilen donanımların doğru çıkması. (suç işareti yok) Cezayı takım kaptanı çekecektir.
·      Bir saha oyuncusunun oyuna sopasız katılması. (suç işareti yok) Buna geçici olarak saha oyuncusu kabul edilen kaleciler dahil değildir.
·         Bir saha oyuncusunun takımına ait oyuncu değiştirme bölgesinden farklı bir yerden bir sopa alması. (suç işareti yok)
·         Bir saha oyuncusunun kırık veya düşen sopasını sahadan alarak kendi oyuncu değiştirme bölgesine götürmemesi. Oyuncunun sadece sopanın açıkça görülebilen parçalarını kaldırması gereklidir.
·         Bir oyuncunun kasıtlı olarak topu kontrol etmeyen bir rakibini engellemeye çalışması. (911) Bir oyuncu daha iyi bir pozisyon almaya çalışırken geri, geri rakibine çarpması veya rakibin gitmek istediği yöne gitmesini önlemesi halinde sadece serbest vuruş verilecektir. 
·         Bir saha oyuncusunun kalecinin topu yine oyuna atışını aktif olarak engellemesi. (915) Bu durum saha oyuncusu kale alanı içinde veya kaleciye, kalecinin topu kontrol ettiği noktadan ölçülerek, 3 metreden daha yakın ise suç sayılacaktır. Aktif olarak terimi kaleciyi yanlara doğru takip etmek veya sopayla topa ulaşmaya çalışmak anlamındadır.
·          Bir oyuncunun taç vuruşu veya serbest vuruş sırasında 3 m kuralını çiğnemesi. (915) Taç vuruşunun veya serbest vuruşun, rakip oyuncuların doğru bir şekilde yerlerini almaya çalışırken yapılması hakemin müdahale etmesine yol açmaz. Bir takım doğru olmayan bir mesafede baraj kurarsa sadece bir oyuncu ceza alacaktır.
·         Bir saha oyuncusunun topu yerde yatarken veya otururken durdurması veya oynaması. (919) Buna iki diz veya, sopayı tutan el hariç, bir el yerdeyken topu durdurması veya oynaması dahildir.
·         Bir saha oyuncusunun topu elle, kolla veya kafayla durdurması veya oynaması. (920, 921)
·         Yanlış bir oyuncu değişikliği yapılması. (922) Yeni bir oyuncu sahaya girmeden önce çıkan oyuncunun çitin üstünden geçmekte olması gerekir. Durum net değilse, sadece oyunun etkilenmesi halinde işlem yapılacaktır. Oyun durdurulduğunda oyuncu kendi değiştirme bölgesinde değilken oyuncu değişikliğini yaptığı takdirde de yanlış değiştirme sayılır. Ceza alan oyuncu, sahaya girendir.
-          Bir takımın sahada fazla oyuncuyla oynaması. (922)
-          Sadece bir oyuncu ceza alacaktır.
-          Cezalı oyuncunun,
o   cezası sona ermeden veya bitmeden ve sahaya girmeden ceza sırasını terk etmesi;
o   cezası sona erdiğinde ceza sırasını terk etmeyi reddetmesi;
o   oyundaki kesinti sırasında cezası sona ermeden veya bitmeden sahaya girmesi. (925)
-          Sekreterlik bu durumu hakemlere en kısa zamanda bildirecektir. Cezası sona eren bir oyuncu, takımına verilen cezalar ceza sırasını terk etmesini imkansız kılıyorsa veya sona eren ceza kişisel ceza ise, ceza sırasını terk etmeyecektir. Cezası sona eren bir kaleci bir sonraki kesintiye kadar ceza sırasını terk etmeyecektir. Cezalı bir oyuncu oyun sırasında sahaya girerse, bu durum oyunu sabote etmek sayılacaktır. 
·         Bir oyuncunun serbest vuruşa yol açan tekrarlı suçlar işlemesi. (923) Buna hem kısa hem uzun süreler dahildir.
·         Bir takımın serbest vuruşa yol açan tekrarlı suçlar işleyerek oyunu sistematik şekilde durdurması. (923)  Buna bir takımın kısa bir süre içinde bir çok küçük suç işlemesi de dahildir. En son suçu işleyen oyuncu ceza alacaktır.
·         Bir oyuncunun oyunu kasıtlı olarak geciktirmesi. (924) Buna suçlu takımın bir oyuncusunun topa oyun kesintisi sırasında vurması veya alıp götürmesi, topu çite veya kaleye doğru kasıtlı olarak bloke etmesi veya topa bilerek zarar vermesi dahildir.
·         Bir takımın oyunu sistematik olarak geciktirmesi. (924) Hakemler bir takımın oyunu geciktirmek nedeniyle ceza almasının yakın olduğunu düşündüğü takdirde, müdahale etmeden önce, mümkünse, takım kaptanını uyaracaktır. Takım kaptanı cezayı çekmesi için halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. Buna savunan takımın bir oyuncusunun kale kafesini kasıtlı olarak yerinden oynatması dahildir.
·         Takımın bir oyuncusu veya takım kadrosundan biri hakemlerin kararını protesto ederse veya antrenörlük rahatsız edici ya da başka türlü yanlış şekilde yapılıyorsa. (925) Buna takım kaptanının devamlı ve sebepsiz olarak hakemlerin kararlarını sorgulaması dahildir. Hakemlerin kararını protesto etmek ve rahatsız şekilde antrenörlük yapmak anlık olarak kabul edilir ve sportmenliğe aykırı davranışa kıyasla küçük suçlardır. Bu duruma takım kadrosunun bir üyesinin hakemlerin izni olmadan sahaya girmesi de dahildir. Hakem müdahale etmeden önce, mümkünse, takım kadrosunu uyaracaktır.
·         Bir kalecinin, hakemlerin çağrısına rağmen kale kafesini tekrar doğru yerine koymaması. (925) Mümkün olan ilk fırsatta kale kafesini doğru yerine koymak kalecinin sorumluluğudur.
·         Bir oyuncunun, hakemlerin çağrısına rağmen kişisel donanımlarını düzeltmemesi. (suç işareti yok)
·         Bir oyuncunun yanlış giysi giymesi. (suç işareti yok) Giysilerle ilgili suçlar için bir maçta takım başına sadece bir ceza verilecektir. Donanımlarla ilgili başka kusurlu olan ne varsa, örneğin takım kaptanının kol bandı veya olmayan göğüs rakamları, makama bildirilecektir. Hakem müdahale etmeden önce, mümkünse, oyuncuyu uyaracaktır. 
·         Bir kalecinin oyuna kusurlu giysilerle katılması. (suç işareti yok) Kaleci istemeden yüz maskesini kaybederse, oyun durdurulur ve başlama vuruşuyla devam edilir.
·              Bir oyuncunun, cezası normal olarak serbest vuruş olan bir suç işlemekle kasıtlı olarak bir gol veya gol vurma pozisyonu engellemesi. (suç işareti yok)   

5        dakika sıra cezası
·         Rakip takım 5 dakika sıra cezası sırasında gol atarsa ceza bitmeyecektir. Bir penaltı atışı veya gecikmeli penaltı atışıyla ilgili olarak 5 dakika sıra cezası verildiği takdirde, bir penaltı atışına ilişkin cezalar kuralları da uygulanacaktır.

5        dakika sıra cezasına yol açan suçlar
·           Bir saha oyuncusunun, sopasıyla şiddet gösteren veya tehlikeli bir şekilde vurması. (901) Buna bir saha oyuncusunun sopasını rakibin kafasının üzerine kaldırdığı zaman sopanın rakibe çarpması dahildir.
·        Bir saha oyuncusunun sopasını rakibin vücudunu yakalamak için kullanması. (906)
·     Bir oyuncunun topa vurmak veya vurmaya çalışmak için sopasını veya diğer donanımlarını saha içinde fırlatması. (909)
·         Bir oyuncunun kendisini rakibinin üstüne atması veya hırçın bir şekilde rakibine daldırması. (909)
·         Bir oyuncunun rakibini çite veya kale kafesine doğru çelmelemesi, ittirmesi veya düşürmesi. (909)
·         Bir oyuncunun her biri 2 dakika sıra cezası gerektiren tekrarlı suçlar işlemesi. (923)
·         5 dakika sıra cezası son 2 dakika sıra cezasının yerini alır. Suçlar benzer olacaktır. 


Kişisel ceza

·                  Kişisel bir ceza ancak bir sıra cezasıyla ilişkili olarak verilebilir ve sadece sıra cezası sona erdikten ya da bittikten sonra ölçülebilir. Sınırsız sayıda kişisel ceza aynı anda ölçülebilir. Kişisel cezalı bir oyuncu bu sırada bir de sıra cezası aldığı takdirde, geri kalan kişisel cezanın ölçümü, sıra cezasının ölçümünün yapılabildiği en erken andan itibaren ceza süresi sona erinceye veya bitinceye kadar, ertelenecektir. Takım kaptanı sıra cezası sona erdiğinde sahaya geri dönebilmesi için ceza sırasına gitmek üzere daha halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir.
·         Kişisel ceza sadece ilgili oyuncuyu etkileyecektir ve bu nedenle, ceza sırasında sahada başka bir oyuncu bunun yerini alabilir. Takım kaptanı sıra cezası sona erdiğinde sahaya geri dönebilmesi için ceza sırasına gitmek üzere daha halen cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. Maç kayıtlarına yalnız cezalı oyuncu geçirilecektir. Kişisel ceza süresi sona erdiğinde oyuncu oyunda kesinti oluncaya kadar sahaya girmeyecektir. Hakemler sekreterlikle birlikte kişisel ceza süresi oyun sırasında sona eren oyuncunun oyunda bir kesinti olduğu zaman hemen ceza sırasını terk etmesine yardımcı olacaktır. Kişisel bir ceza verilen bir takım kadrosu üyesi maçın sonuna kadar izleyici standına gönderilecek ve takım kaptanı sıra cezasını çekmesi için cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. 

     10 dakika kişisel ceza
·         Rakip takım 10 dakika kişisel ceza sırasında gol attığı takdirde, ceza bitmeyecektir.

      2  dakika sıra cezası + 10 dakika kişisel cezaya yol açan suçlar
·         Bir oyuncunun veya takım kadrosu üyesinin, sportmenliğe yakışmayan bir davranıştan suçlu bulunması. (925) Sportmenliğe yakışmayan bir davranış sözü, hakemlere, oyunculara, takım kadrosuna, görevlilere veya izleyicilere karşı hakaret edici veya adil olmayan bir şekilde davranmak ya da hakemleri aldatmaya yönelik sahte hareketler yapmak anlamındadır. Bunlara çite veya kale kafesine kasten tekme atmak, yıkmak veya vurmak ta dahildir dahası, bir kesinti sırasında veya oyuncu değiştirme bölgesinde bile sopayı veya diğer donanımları fırlatmak da buna dahildir. 

Maç cezası

·         Maç cezası alan bir oyuncu veya takım kadrosu üyesi derhal soyunma odasına girer ve artık maçta yer alamaz.  
-          Maçı organize eden taraf suçlunun soyunma odasına gitmesini ve olası uzatma süresi ve penaltı atışları dahil, geri kalan maç süresi boyunca tekrar izleyicilerin arasına veya sahaya dönmemesini sağlamaktan sorumludur. Tüm maç cezaları rapor edilecektir.
-          Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesi, maç kayıtlarına geçirilmemiş olmasının dışında, bir maçta yalnız bir maç cezası alacaktır. Maç cezasına yol açan bundan sonraki suçlar rapor edilecek, ama başka sıra cezaları verilmeyecek, ilgili kişilerin maç kayıtlarına geçirilmemiş olmasının dışında.
-          Normalde maç cezasına yol açan ve maçtan önce ya da sonra işlenen suçlar rapor edilecek, ancak sıra cezası verilmeyecektir. Yanlış donanım durumu hariç (ki bu durum ilgili oyuncu tarafından düzeltilecek ve sonra maça başlayabilecektir), maç cezasına yol açan, maçtan önce işlenen suçlar suçlunun olası uzatma süresi ve penaltı atışları dahil, maça katılmamasıyla sonuçlanacaktır. 
-          Bir maç cezasını daima 5 dakika sıra cezası izleyecektir.
-          Takım kaptanı maç cezası alan oyuncu veya takım kadrosu üyesiyle ilgili 5 dakika sıra cezasını ve varsa, diğer sıra cezalarını çekmek üzere, cezalı olmayan bir saha oyuncusu seçecektir. Maç kayıtlarına yalnız cezalı oyuncu geçirilecektir. Maç cezası alan bir oyuncunun olası kişisel cezaları bitecektir. Maç cezası alan oyuncu bundan sonra maç cezasına yol açan bir suç daha işlerse, daha sert bir maç cezasına yol açan bu suç maç kayıtlarına geçirilecektir. 

Maç cezası 1

·         Maç cezası 1 maçın gerisini oynamamakla sonuçlanacak ve oyuncu için başka ceza verilmeyecektir.                         

Maç cezası 1’e yol açan suçlar

·              Bir saha oyuncusunun onaylı olmayan veya kanadı ve şaftı birbirinden farklı markası olan veya fazla geniş kancalı bir sopa kullanması. Kalecinin yanlış bir yüz maskesi kullanması. (suç işareti yok) IFF onaylama işareti olmayan bir sopa her zaman onaylı olmayan sayılacaktır.
·         Maç kayıtlarında bulunmayan bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin maça katılması. (suç işareti yok)
·         Ceza sırasında yerine başkası koyulan sakat bir oyuncunun ceza süresi sona ermeden oyuna katılması. (suç işareti yok)
·         Bir oyuncunun devamlı veya tekrarlı olarak sportmenliğe yakışmayan bir davranıştan suçlu bulunması. (925) Maç cezası ikinci 2 dakika sıra cezası + 10 dakika kişisel cezanın yerini alacak, fakat arkasından yine 5 dakika sıra cezası gelecektir. ‘Devamlı’ terimi aynı durumun içerisinde, ‘tekrarlı olarak’ ikinci defa aynı maçta anlamına gelecektir.
·         Bir oyuncunun sinirlenerek sopasını veya diğer donanımlarını kırması. (925)
·         Bir oyuncunun tehlikeli bir şekilde güç kullanarak oynamaktan suçlu bulunması. (909) Buna kasıtlı ve tahrik olmaksızın yapılan tehlikeli, şiddetli ve sportmenliğe yakışmayan suçlar dahil olacaktır. 
 
    Maç cezası 2
·         Maç cezası 2, maçın gerisini oynamamakla ve aynı yarışmada (ligde, turnuvada, vb.) bir sonraki maçta oynamamakla sonuçlanacaktır.                                

    Maç cezası 2’ye yol açan suçlar
·              Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin bir itişmeye katılması. (909) Bir itişme, yumruk veya tekme atılmayan ve katılan oyuncuların ayırma gayretlerine uyduğu daha hafif bir kavga cinsidir.
·         Bir oyuncunun 5 dakika sıra cezası gerektiren bir suçu aynı maçta ikinci defa işlemesi. (923) Maç cezası ikinci 5 dakika sıra cezasının yerini alacak, fakat arkasından yine 5 dakika sıra cezası gelecektir.
·         Bir takım kadrosu üyesinin devamlı veya tekrarlı olarak sportmenliğe yakışmayan bir davranıştan suçlu bulunması. (925) Maç cezası ikinci 2 dakika sıra cezası + 10 dakika kişisel cezanın yerini alacak, fakat arkasından yine 5 dakika sıra cezası gelecektir.
·         Donanımı kontrol edilmek üzere olan bir oyuncunun tam kontrolün öncesi donanımı düzeltmeye veya değiştirmeye çalışması. (925)
·         Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin niyeti açıkça oyunu sabote etmek olan bir suç işlemesi. (925)
-          Buna aşağıdakiler dahildir:
-          Cezalı bir oyuncunun cezası sona ermeden veya bitmeden oyun sırasında kasıtlı olarak sahaya girmesi. Sahaya bir oyun kesintisi sırasında girilmesi 2 dakika sıra cezası alacaktır. Eğer oyuncunun sahaya erken girmesinden sekreterlik sorumlu ise ve bu hata normal ceza süresi içinde fark edilirse, oyuncu ceza sırasına geri dönecektir. İlave ceza süresi verilmeyecek ve normal ceza süresi sona erdiğinde sahaya geri dönecektir. Hata normal ceza süresi sona erdikten sonra fark edilirse hakemler müdahale etmeyeceklerdir. Cezası sona eren bir oyuncu, rakamsal durum onu bir sonraki kesintiye beklemesini emrettiği halde sahaya dönerse bu, duruma göre, “fazla oyuncuyla oynama“ olarak kabul edilebilir.
-          Her hangi bir takım tarafından bir penaltı atışı sırasında oyuncu değiştirme bölgesinden suçların işlemesi. Oyun sırasında oyuncu değiştirme bölgesinden donanımların atılması.
-          Oyuncu değiştirme sürecinde olmayan bir oyuncunun oyuncu değiştirme bölgesinden oyuna katılması veya katılmaya çalışması. Bir oyuncunun aynı oyuna kaleci olarak katıldıktan sonra saha oyuncusu olarak katılması.
-          Bir takımın kasıtlı olarak sahada fazla oyuncu oynatması. Bir saha oyuncusunun kusurlu sopa kullanmaya devam etmesi veya takviyeli ya da uzatılmış şaft kullanması. (suç işareti yok) 

Maç cezası 3

·             Maç cezası 3, maçın gerisini oynamamakla, aynı yarışmada (ligde, turnuvada, vb.) bir sonraki maçta oynamamakla ve idari makamın karar vereceği diğer cezalarla sonuçlanacaktır.

Maç cezası 3’e yol açan suçlar

·             Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin bir kavgaya karışması. (909) Bir oyuncu yumruk veya tekme kullandığı takdirde kavgaya karışmış kabul edilecektir.
·         Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin zalim bir suçtan suçlu bulunması. (909) Buna rakibine sopayı veya diğer donanımları fırlatmak dahildir.           
·         Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin terbiyesizce konuşması. (925) Terbiyesizce konuşma hakemlere, oyunculara, takım kadrosuna, görevlilere veya izleyicilere ağır bir şekilde hakaret etmek anlamındadır.
·         Bir oyuncu veya takım kadrosu üyesinin şiddetli davranıştan suçlu bulunması. Şiddetli davranış, zarar vermeden bir kişinin fiziksel dokunulmazlığını kasten etkilemek anlamına gelmektedir.                         

Bir penaltı atışına ilişkin cezalar

·         Bir penaltı atışı golle sonuçlanırsa, penaltı atışına yol açan suçtan verilen ceza, 2 dakika sıra cezasıysa, iptal edilecek. Buna gecikmeli penaltı atışı da dahildir. Gecikmeli penaltı atışı sırasında suçlu takım penaltı atışı gerektiren bir suç daha işlerse, ikinci suçun penaltı atışını gerektiren suç olduğu kabul edilecektir. Penaltı atışı kalecinin yaptığı bir suç nedeniyle durdurulduğu takdirde, kalecinin bu suçu yeni bir penaltı atışı nedeni olarak kabul edilecektir. Bir penaltı atışı veya gecikmeli penaltı atışıyla ilgili olarak 5 dakika sıra cezası verildiği takdirde, penaltı atışı golle sonuçlanırsa, halen var olan bir 2 dakika sıra cezası iptal edilecektir.                                                          

7.  GOLLER


    Kabul edilen goller
·         Bir gol doğru atıldığı ve orta noktada bir başlama vuruşuyla teyit edildiği zaman kabul edilmiş sayılacaktır. Kabul edilen tüm goller maç kayıtlarına zamanı ve atanlarla pasverenlerin numaraları ile birlikte geçecektir. Pasveren oyuncular, aynı takımda oynayan ve golün atılmasında doğrudan rol oynayan oyunculardır. Gol başına sadece pasveren bir oyuncu not edilecektir. Uzatma süresi sırasında veya bir dönem ya da maçın bitiminden sonra penaltı atışından atılan bir gol başlama vuruşuyla teyit edilmeyecek, fakat her iki hakem de orta noktayı gösterdiğinde ve gol maç kayıtlarına geçtiğinde kabul edilmiş sayılacaktır.
·         Kabul edilen bir gol başlama vuruşu yapıldıktan sonra reddedilemez. Hakemler kabul edilen bir golün yanlış olduğundan eminse, bu durum rapor edilecektir.

Doğru atılan goller

·               Topla sopasıyla doğru bir şekilde oynayan bir saha oyuncusunun, saldıran takım gol atıldığı sırada veya hemen öncesinde serbest vuruş veya ceza gerektiren bir suç işlemeksizin, attığı topun tamamının kale çizgisini önden geçmesi. 
-          Buna aşağıdakiler dahildir:
-          Savunan takımın bir oyuncusunun kaleyi yerinden oynatması ve top kale çizgisini önden direk işaretlerinin arasından ve üst direğin sanal pozisyonunun altından geçerse;
-          Savunan takım kendi kalesine gol atarsa. Kendi kalesine atılan gol, savunmanın sopasına veya vücuduna çarparak girdiğinde kabul edilebilir. Suçsuz takım gecikmeli bir ceza sırasında kendine gol atarsa, gol kabul edilir. Kendi kalesine atılan gol “OG” olarak not edilir.
·         Savunan takımın bir oyuncusunun topu sopasıyla veya vücuduyla yönlendirdikten sonra veya saldıran takımın bir oyuncusunun istemeyerek topu vücuduyla yönlendirdikten sonra, saldıran takım gol atıldığı sırada veya hemen öncesinde serbest vuruş veya ceza gerektiren bir suç işlemeksizin, topun tamamının kale çizgisini önden geçmesi.
        Saldıran takımın saha oyuncusu top kaleye yönlendirilmeden hemen önce topa bilerek ayakla vurduğu takdirde gol sayılmayacaktır. Bir oyuncu golü yanlış bir sopayla atarsa ve bu hata top kale çizgisini geçtikten sonra fark edilirse, gol sayılacaktır.
·      Maç kayıtlarında bulunmayan veya yanlış numaralandırılmış bir oyuncunun bir golle ilişkili olması.İlişkili olması, golü atmak veya pas vermek anlamındadır.   

Yanlış atılan goller

·                Saldıran takımın bir oyuncusunun, gol atıldığı sırada veya hemen öncesinde serbest vuruş veya ceza gerektiren bir suç işlemesi. (kurallara uygun olan suç işareti) Buna bir takımın sahada fazla oyuncuyla oynayarak, veya sahada cezalı bir oyuncuyu oynatarak, gol atması, veya saldıran takımın bir oyuncusunun kale kafesini kasıtlı olarak yerinden oynatması da dahildir. Saldıran takımın bir oyuncusunun topu bilerek vücudunun her hangi bir kısmıyla kaleye yönlendirip gol atması.Bu bir suç sayılmadığından oyun başlama vuruşuyla devam edecektir.
·     Topun kale çizgisini hakemlerin veya bitiş düdüğünün çalındığı sırada veya sonrasında geçmesi. Dönem veya maç bitiş düdüğü çalmaya başladığı anda sona ermiştir.
·         Topun kale çizgisini önden geçmeden kaleye girmesi.
·         Kalecinin topu doğru bir şekilde rakip kaleye fırlatması veya tekmeyle atması. Bu bir suç sayılmadığından oyun başlama vuruşuyla devam edecektir. Topun kaleye girmeden önce başka bir oyuncuya veya başka bir oyuncunun donanımlarına çarpması gereklidir.
·                Saldıran takımın bir saha oyuncusunun topa bilerek tekme vurması ve topun kaleye girmeden önce başka bir oyuncuya veya başka bir oyuncunun donanımlarına çarpması. Bu bir suç sayılmadığından oyun başlama vuruşuyla devam edecektir.
·         Suçlu takımın gecikmeli ceza sırasında gol atması. Ceza uygulanacak ve oyun başlama vuruşuyla devam eder. Topun bir hakemden sekerek doğrudan kaleye girmesi.

        HAKEM POZİSYONLARI


           Başlama Pozisyonu    

  



Hakemlerin Saha İçindeki Hareketleri
Korner Atışı







Gol ve Mola Zamanı



Penaltı




Maç Bitimi






































































































Yorumlar